Natuurlijk wil je de beste houtkachel in huis. Met de alsmaar stijgende energieprijzen in mijn achterhoofd, begon mijn zoektocht naar een mooie en vooral praktische houtkachel voor in huis. Stoken op hout is sowieso altijd al één van mijn wensen geweest. De warmte van een houtkachel is namelijk veel aangenamer en minder droog dan van de centrale verwarming.

En niet geheel onbelangrijk, een haardvuurtje geeft natuurlijk ook direct een gezellige sfeer in huis. Zeker als het buiten koud en guur is. Maar wat is op dit moment de beste houtkachel voor in huis? Tijdens mijn zoektocht ben ik er wel achter gekomen hoe divers de keuze is.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kachels die je op hout kunt stoken. Ze verschillen niet alleen qua vormgeving en capaciteit, maar ook qua mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld ook houtkachels met een oven en een kookfornuis. Niet dat ik de ambitie heb om op hout te koken, maar de gedachte aan een knapperige pizza deed me watertanden.

Als je op zoek bent naar de beste houtkachel, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zoals de capaciteit van de kachel. Dat zegt iets over de grootte van de ruimte die de houtkachel kan verwarmen. Wil je een kachel met een fornuis of een bak-compartiment? Wil je het vuur kunnen zien of kies je toch liever voor een kachel met een dichte voorzijde? Om jouw zoektocht makkelijker te maken, heb ik de beste 3 houtkachels voor je op een rij gezet.

Dit zijn de 3 beste houtkachels van dit moment

1. Prity Houtkachel met oven en houtvak

Beste keuze
Prity Houtkachel met oven en houtvak

Prity Houtkachel met oven en houtvak

Productspecificaties:

 • Afmeting: 57 x 53 x 93 cm
 • Warmteafgifte: 14kW
 • Met oven of fornuis: Ja
 • Materiaal: Gietijzer
 • Gewicht: 120 kg

De houtkachel van Prity heeft een klassiek rechthoekig model en is geschikt voor het stoken van hout. De voorzijde is voorzien van een oven. Hierin kun je gerechten warm houden, maar ook bakken. Zoals een pizza of vers brood bijvoorbeeld. De houtkachel heeft een deur met hittebestendig keramisch glas waardoor je het hout kunt zien branden. Dat zorgt voor een gezellige ambiance. Haardhout kun je opslaan onder de kachel waardoor het altijd droog blijft. De Prity houtkachel met oven is vrijstaand en heeft een warmteafgifte van 14kW.

Wat mensen zeggen over de Prity houtkachel met oven

Mensen vinden deze houtkachel van Prity praktisch in gebruik en compact van formaat. Daarom is de kachel ook geschikt voor kleine ruimtes. Gebruikers vinden het ook fijn dat de houtkachel eenvoudig aan te sluiten is en snel verwarmt. Je hebt maar weinig haardhout nodig om het binnen lekker warm te kunnen stoken. Het stookgedeelte van de kachel is wat klein, waardoor je de grotere houtblokken misschien wel in kleinere stukjes moet hakken.

Voordelen

 • Met oven;
 • Hittebestendige ruit;
 • Opslag voor haardhout.

Nadelen

 • Stookgedeelte klein;
 • Vrij laag;
 • Coating kan loslaten.

2. Prity Houtkachel met kookfornuis

Prity Houtkachel met kookfornuis

Prity Houtkachel met kookfornuis

Productspecificaties:

 • Afmeting: 65 x 55 x 78 cm
 • Warmteafgifte: 15kW
 • Met oven of fornuis: Ja
 • Materiaal: Roestvrij staal
 • Gewicht: 119 kg

Ben je een liefhebber van bakken en koken? Dan is deze houtkachel met kookfornuis misschien wat je zoekt. Door zijn compacte formaat is de kachel op hout ook geschikt voor in de keuken. Het formaat zegt echter niets over de capaciteit, want de houtkachel heeft een warmteafgifte van wel 15 kW. In de onderste ruimte heb je de mogelijkheid om haardblokken op te slaan. Daarboven bevindt zich de asla die je eenvoudig kunt uithalen en legen.

De stookruimte is voorzien van hittebestendig glas. De bovenzijde van de kachel heeft een groot fornuis. Hierop kun je aardappels koken, maar ook een eitje bakken als de houtkachel brandt. Zonder dat je daarvoor het gasfornuis hoeft aan te steken. Je kunt het haardhout laden via de voorzijde van de kachel, maar ook via de kleine opening op de bovenzijde.

Wat mensen zeggen over de Prity Houtkachel met kookfornuis

Gebruikers zijn enthousiast over het kookfornuis op de bovenzijde van deze houtkachel. Het oppervlak is groot genoeg voor het plaatsen van 2 kookpannen of een grote koekenpan. Mensen vinden het ook fijn dat deze beste houtkachel voor in huis 2 vulopeningen heeft. Wanneer er hout tegen het glas aan ligt, kun je de kachel via de bovenzijde veilig bijvullen.

Voordelen

 • 2 vulopeningen;
 • Fornuis;
 • Compact formaat.

Nadelen

 • Klein rookkanaal;
 • Geen bak compartiment.

3. Kupro houtkachel en open haard

Kupro houtkachel en open haard

Kupro houtkachel en open haard

Productspecificaties:

 • Afmeting: 49 x 41 x 58 cm
 • Warmteafgifte: 15kW
 • Met oven of fornuis: Nee
 • Materiaal: Keramiek
 • Gewicht: 85 kg

Deze kachel van Kupro biedt de warmte efficiëntie van een houtkachel, maar heeft het uiterlijk van een open haard. De kachel heeft namelijk een ruim brandgedeelte met een grote ruit van hittebestendig keramisch glas. Je kunt dus niet alleen genieten van aangename warmte, maar ook van de gezellige vlammen. De houtkachel van Kupro is gemaakt van keramiek en heeft een warmteafgifte van 15 kW. De kachel heeft een vierkant design. Dat maakt deze log brander van Kupro compact van formaat waardoor je hem overal kunt plaatsen. Bijvoorbeeld in de woonkamer, maar ook in de keuken of zelfs in de garage.

Wat mensen zeggen over de Kupro houtkachel en open haard

Deze beste houtkachel voor in huis heeft ontzettend veel positieve reviews en dat is niet voor niets. Mensen zijn vooral te spreken over de grote brandruimte en de mooie ruit van keramisch glas. De vlammen zijn goed te zien en het haardhout is makkelijk bij te vullen. De houtkachel verwarmt goed. Enige punt van alertheid is dat de deur misschien niet helemaal goed afsluit. Veel mensen zeggen dat dit met een simpel kachelkoord snel op te lossen is.

Voordelen

 • Compact formaat;
 • Licht van gewicht;
 • Groot brandvak.

Nadelen

 • Geen bakgedeelte;
 • Vrij laag;
 • Geen aparte asla.

Veelgestelde vragen over houtkachel

Wat is het beste merk houtkachel?

Er zijn ontzettend veel merken houtkachels. De beste merken zijn onder andere Dik Geurts, maar ook kachels van Kalfire of Jotul komen goed uit de test. Als je een houtkachel wilt kopen, gaat het niet zozeer om de keuze voor het beste merk. De kachel moet natuurlijk ook voldoen aan jouw specifieke wensen, de woonruimte die je wilt verwarmen en jouw budget. Kachels van de bekende merken hebben als vanzelfsprekend een hoger prijskaartje dan kachels van een minder bekend merk. Dat terwijl ze voor jou de beste keuze kunnen zijn.

Welke houtkachels geven de meeste warmte?

Een dichte houtkachel geeft meer warmte dan bijvoorbeeld een open haard. De warmte verdwijnt dan vrijwel direct door de schoorsteen naar buiten. Welke houtkachels de meeste warmte geven is vooral afhankelijk van het materiaal. Zoals gietijzer, plaatstaal of speksteen. Deze laatste geeft de meest aangename en langdurige warmte af. Dat komt omdat het materiaal de warmte het langst vast kan houden. Maar ook houtkachels van gietijzer geven veel warmte af. Deze kachels geven nog enkele uren nadat het vuur is gedoofd warmte af.

Welke houtkachel is zuinig?

Een houtkachel is in elk geval zuiniger dan stoken op gas. Dichte kachels bieden het meeste rendement. Zeker wanneer ze gemaakt zijn van gietijzer of speksteen. Deze houtkachels verbruiken ongeveer 1 kilo haardhout per uur. Dat terwijl ze je van een warmteafgifte van 15 kW voorzien. Hoe zuinig een kachel brandt is ook afhankelijk van de houtsoort die je gebruikt. Beukenhout brandt bijvoorbeeld veel langer dan vurenhout of berkenhout.

Conclusie: dit is de beste houtkachel

Wil je tijdens de koude avonden ook kunnen genieten van een goed glas wijn bij een knapperend haardvuurtje? Of wil je stoken op hout omdat je jouw energierekening drastisch  naar beneden wilt brengen? Wat jouw reden ook is, een houtkachel branden is altijd een goed idee. Het brengt een fijne warmte met zich mee, maar ook een gezellig sfeertje. Kun je geen keuze maken uit de bovenstaande top 3? Voor mij is dit de beste houtkachel.

Beste keuze
Prity Houtkachel met oven en houtvak

Prity Houtkachel met oven en houtvak

Productspecificaties:

 • Afmeting: 57 x 53 x 93 cm
 • Warmteafgifte: 14kW
 • Met oven of fornuis: Ja
 • Materiaal: Gietijzer
 • Gewicht: 120 kg

Deze houtkachel met oven en opslagruimte voor hout is mijn persoonlijke favoriet. Het rechthoekige model van de houtkachel past perfect in zowel een landelijk als modern interieur. Ik vind het fijn dat ik wat brandhout kan opslaan in het vak onder de kachel. Zo hoef ik ’s avonds namelijk niet naar buiten om hout te pakken én blijven de blokken droog.  Wat ik ook echt een pluspunt vind aan deze beste houtkachel van Prity, is het ovenvak.

Nu het ook overdag wat kouder is buiten, steek ik de houtkachel lekker vroeg aan. Ik hoef dan alleen het verse brooddeeg of de pizza maar in het oven vak te plaatsen, de rest gaat eigenlijk vanzelf. In het ovenvak houd ik ook weleens het avondeten warm. Echt ideaal. Ook de asla van deze houtkachel is makkelijk te verwijderen. Ik hoef dus niet aan de slag met een stoffer en blik of een stofzuiger. Dat maakt deze houtkachel voor mij de beste keuze.

Over De Auteur

Gerda

Gerda is een gepassioneerde auteur op BestGunstig.nl, met een uitgebreide expertise in de categorieën huishouden en wonen, evenals dieren. Met haar grondige kennis en praktische ervaring biedt ze waardevolle inzichten en gedetailleerde beoordelingen van producten die het dagelijkse leven vereenvoudigen, de woning verbeteren en het welzijn van onze geliefde huisdieren bevorderen. Gerda's betrokkenheid bij het selectieproces waarborgt dat alleen de beste en meest betrouwbare producten worden aanbevolen, waardoor ze een vertrouwde stem is voor iedereen die op zoek is naar hoogwaardige oplossingen voor huishouden, wonen en de zorg voor hun huisdieren.

Bekijk Alle Reviews