Met de beste kaasschaaf maak je de mooiste plakjes kaas. Van oude of jonge kaas, geitenkaas of zelfs brokkelkaas. Een goede kaasschaaf mag dus echt niet ontbreken op de ontbijttafel. Ik ben, net zoals veel andere Nederlanders, dol op alle soorten kazen.
Op de boterham, een beschuitje of op tussen een broodje hamburger. Toch hebben ook bij mij verschillende kaasschaven de revue gepasseerd. Helaas belandde ze al binnen een vrij korte tijd in de prullenbak. De plakjes waren te dun, de schaaf was niet scherp genoeg of het handvat brak af. Zeker als je oude kaas in plakjes wilt schaven, wil dat wel eens gebeuren.
In mijn zoektocht naar de beste kaasschaaf heb ik verschillende goede merken geprobeerd. Van Boska en Brabantia tot aan Westmark en KitchenAid kaasschaven. Ik heb ze getest op zowel jonge als oude kaas. Daarbij heb ik extra aandacht gegeven aan de schepte, hoe dik de plakjes kaas werden gesneden en of de handligging fijn was. Ook belangrijk natuurlijk.
Ik heb 10 kaasschaven gevonden die aan mijn verwachting voldeden. Maar natuurlijk kan er maar één de beste kaasschaaf zijn. Ook die heb ik voor je uitgelicht in mijn conclusie. Als je kiest voor de beste kaasschaaf, beleg je jouw boterham altijd met een perfect plakje kaas.
Dit zijn de 10 beste kaasschaven voor jonge en oude kaas
1. Boska Milano+
De Boska Milano+ is een kaasschaaf met een modern en strak design. Deze is geschikt voor het in plakken snijden van harde kaas. De opening heeft een handige kartelrand waardoor je met het grootste gemak door de kaas kunt snijden. Ook kun je zelf bepalen hoe dik je de plakken wilt. Het handvat van de Boska Milano+ is extra lang en ligt heel fijn in de hand. Een voordeel is dat deze kaasschaaf vaatwasmachine bestendig is. Een pluspunt!
Wat andere mensen zeggen over de Boska Milano+ kaasschaaf
Gebruikers vinden het heel fijn dat je met deze kaasschaaf de plakken in verschillende diktes kunt snijden. Daarvoor hoef je het blad alleen maar wat verder te buigen. Daarnaast is de Boska Milano+ makkelijk in gebruik en ligt hij heel stevig in de hand. Ondanks dat het materiaal niet non-stick is, blijven de plakjes kaas vrijwel niet aan de kaasschaaf plakken.
Voordelen
- Kartelrand;
- Plakken in verschillende diktes;
- Vaatwasmachinebestendig.
Nadelen
- Niet ophangbaar;
- Handvat is wat dun;
- Geeft geribbelde plakken.
2. KitchenAid
Deze mooie KitchenAid kaasschaaf heeft een dieprood en chique handvat met een ergonomisch design. Daardoor maak je heel comfortabel en makkelijk mooie plakken van zachte en harde kaassoorten. De kaasschaaf is gemaakt van roestvrij staal en heeft een gewicht van 160 gram. Dat is vrij zwaar, maar daardoor voelt de schaaf wel stevig aan.
Wat mensen zeggen over de KitchenAid kaasschaaf
Over het algemeen zijn mensen zeer tevreden over het design van deze kaasschaaf. De scherpte van het lemmet laat echter wel wat te wensen over. Het snijden van plakken oude of harde kaas gaat prima, maar voor zachte kazen is wat oefening en geduld nodig. Een nadeel is ook dat de kaasschaaf niet ophangbaar is. Jammer van het mooie design dus!
Voordelen
- Ergonomisch gevormd handvat;
- Vaatwasmachine bestendig;
- Mooie dikte van de plakken.
Nadelen
- Niet ophangbaar;
- Zwaar van gewicht;
- Zachte kazen vergen oefening.
3. Orthex Kaasschaaf
Deze kaasschaaf van Orthex is geschikt voor zachte of jonge kaas. Het lemmet is extra kort en flexibel. Op deze manier heb je minder last van kaas die blijft plakken of scheurt tijdens het schaven. Je kunt de dikte van de plakken zelf bepalen. Voor dunne plakjes kaas oefen je minder druk uit op het lemmet van Zweeds staal. Het handvat ligt fijn in de hand en is breed genoeg. Deze Orthex kaasschaaf voor zachte kazen is ook nog eens vaatwasser veilig.
Wat mensen zeggen over de Orthex kaasschaaf
Gebruikers zeggen dat je de jonge kaas heel makkelijk in plakjes kunt snijden met deze kaasschaaf. Zelfs de meest zachte kaas scheurt of breekt niet tijdens het schaven. De schaaf ligt fijn in de hand en ook druk uitoefenen voor dikke plakken is eenvoudig. Enige minpuntje is dat sommige mensen vinden dat de schaaf de plakken onregelmatig snijdt.
Voordelen
- Fijne handligging;
- Ophangbaar;
- Licht van gewicht.
Nadelen
- Soms onregelmatige plakken;
- Niet zo scherp;
- Niet voor snijden van kaaskorst.
4. Boska Monaco+
De Boska Monaco+ is een prachtige schaaf met een geweldig design. Het item is dan ook niet voor niets de winnaar van een Red Dot Award. Deze kaasschaaf heeft een kartelrand, maar ook een geruite bovenzijde. Dat zorgt ervoor dat het lemmet niet aan de kaas blijft plakken maar deze soepel door de kaas heen snijdt. Het mes van de kaasschaaf voor halfharde kazen is voorzien van non-stick. De plakjes kaas komen dus altijd perfect en snel los. Het lemmet is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en kan in de afwasmachine.
Wat mensen zeggen over de Boska Monaco+ kaasschaaf
Deze kaasschaaf van Boska heeft overwegend positieve reviews en daar kan ik me helemaal in vinden. Gebruikers vinden dat de schaaf alle soorten kaas makkelijk snijdt. Zelfs jonge en zachte kazen. Het mes blijft scherp en de plakken zijn perfect op dikte. Mensen vinden het heel fijn dat de plakjes niet aan het lemmet blijven hangen. Enige minpunt is dat deze mooie design schaaf van Boska niet ophangbaar is. Dat vinden veel mensen jammer.
Voordelen
- Non-stick;
- Extra scherp mes;
- Prachtig design.
Nadelen
- Niet ophangbaar;
- Prijzig.
5. Brabantia Tasty+
Wil je niet alleen een kaasschaaf maar ook een kaasrasp? Dat biedt de Brabantia Tasty+ een goede alles-in-één oplossing. Deze schaaf is heel geschikt voor oude kaas of brokkelkaas. Het lemmet heeft een lange levensduur en blijft extra scherp. Dat geldt ook voor de rasp. Het handvat is gemaakt van stevig kunststof en ligt fijn in de hand. Reinigen kan in de vaatwasmachine. Met 70 gram is de Brabantia Tasty+ ook licht van gewicht.
Wat mensen zeggen over de Brabantia Tasty+ kaasschaaf
Gebruikers vinden het heel fijn dat je de Brabantia Tasty+ kunt gebruiken voor zowel het snijden als raspen van harde kaassoorten. Je hebt dus maar één keuken tool nodig. Daarnaast vinden mensen de kaasschaaf scherp genoeg en makkelijk in gebruik. Snijden of schaven vergt wel wat oefeningen omdat het lemmet van de schaaf relatief klein is.
Voordelen
- Raspen en snijden;
- Ophangbaar;
- Stevig handvat.
Nadelen
- Lemmet is wat klein;
- Gebruik vergt oefening.
6. Hendi Kaasschaaf
Deze kaasschaaf van Hendi is een onmisbare hulp bij het schaven van zachte of jonge kazen. Je kunt mooie gelijkmatige plakken snijden die niet aan het lemmet blijven plakken. Deze kaasschaaf heeft een polypropyleen handvat en een lemmet en mes van roestvrij staal. Door het oogje in het handvat kun je de Hendi kaasschaaf ook makkelijk ophangen.
Wat mensen zeggen over de Hendi kaasschaaf
Gebruikers vinden deze kaasschaaf heel fijn voor het snijden van jonge plakken kaas. Deze krullen niet op. Het mes is voldoende scherp. Het handvat voelt wat oncomfortabel in de hand als je grote handen hebt. Daarnaast is de schaaf ophangbaar en vaatwasser veilig.
Voordelen
- Licht van gewicht;
- Scherp mes;
- Perfect voor zachte kazen.
Nadelen
- Niet non-stick;
- Handvat wat dun.
7. VDM Kaasschaaf
Deze kaasschaaf van VDM heeft een extra lang handvat van roestvrij staal. Daardoor kun je de schaaf heel makkelijk vasthouden. Ophangen kan ook aan de ring op de achterzijde. Je kunt de kaasschaaf gebruiken voor zowel zachte als harde kazen. Reinigen hoef je niet met de hand te doen want deze VDM kaasschaaf is prima bestand tegen de afwasmachine.
Wat mensen zeggen over de VDM kaasschaaf
Mensen die deze kaasschaaf al in huis hebben zijn enthousiast over het lange handvat. Deze ligt fijn in de hand waardoor je heel precies mooie plakken harde of zachte kaas kunt afsnijden. De snijrand mocht wat scherper zijn. Zachte kaas wil daarom nog weleens gaan brokkelen. Ook is de kaasschaaf met een gewicht van 100 gram relatief zwaar.
Voordelen
- Roestvrij staal;
- Voor harde en zachte kaas;
- Met handige ophanglus.
Nadelen
- Niet heel scherp;
- Kaas kan brokkelen;
- Relatief zwaar gewicht.
8. Littala Kaasschaaf
De Littala kaasschaaf is gemaakt uit één stuk roestvrij staal. Je hebt dus nooit meer last van een handvat dat plotseling loslaat of breekt. Het handvat is verbreed en voelt zwaar aan. Deze kaasschaaf is geschikt voor zowel zachte als harde kazen. Het mes van het lemmet is scherp. Je snijdt makkelijk mooie dunne plakken kaas. De schaaf kan in de vaatwasser.
Wat mensen zeggen over de Littala kaasschaaf
Mensen zijn heel positief over het mooie design van deze kaasschaaf van Italiaanse bodem. De schaaf is gemaakt uit één stuk en dat voorkomt slijtage. De kaasschaaf maakt mooie plakken maar is niet heel makkelijk te hanteren. Het handvat is wat zwaar. Daardoor draait hij ook om in de besteklade. Nog een minpunt is dat de kaasschaaf niet ophangbaar is.
Voordelen
- Kaasschaaf uit één stuk;
- Voor harde en zachte kazen;
- Stijlvol design.
Nadelen
- Zwaar;
- Toch gevoelig voor roest;
- Kleine snijbreedte.
9. Red Gazelle Lux
De Lux kaasschaaf van Red Gazelle heeft een lekker stevig en ergonomisch gevormd handvat waardoor je hem stevig vast kunt pakken. Het lemmet is voorzien van een non-stick bovenzijde waardoor de plakken kaas moeiteloos loskomen van de kaasschaaf. Je kunt deze kaasschaaf van Red Gazelle gebruiken voor zowel harde als zachte kazen, alsook voor het snijden van plakjes boter of chocolade. De kaasschaaf is ook scherp genoeg voor het snijden van groenten. Zoals komkommer bijvoorbeeld. De schaaf kan in de vaatwasser.
Wat mensen zeggen over de Red Gazelle Lux kaasschaaf
Mensen die de Red Gazelle Lux gebruiken zijn enthousiast over de scherpte van de kaasschaaf en de manier waarop het handvat in de hand ligt. Dat voelt erg prettig. De schaaf voelt stevig aan en maakt mooie plakken kaas. Een kleine opmerking is dat de kaasschaaf wat moeite heeft met het snijden van hele jonge of zachte kaas.
Voordelen
- Non-stick bovenzijde;
- Zeer scherp;
- Ergonomisch handvat.
Nadelen
- Wat moeite met zachte kaas;
- Voelt wat zwaar aan.
10. Westmark Rollschnitt Kaasschaaf
Deze kaasschaaf heeft een breed lemmet waardoor je mooie plakken harde of zachte kaas kunt snijden. Dat kan met de snijdraad of het mes. De dikte van de plakken kun je zelf bepalen. De Westmark Rollschnitt kaasschaaf is gemaakt uit één stuk aluminium wat hem voldoende stevig maakt en toch licht van gewicht. De kaasschaaf kan niet in de vaatwasser.
Wat mensen zeggen over de Westmark Rollschnitt kaasschaaf
Deze kaasschaaf is heel licht van gewicht. Dat ervaren mensen als prettig. De schaaf maakt mooie evenredige plakken. De snijdraad is wel wat meer fragiel dan het mes. Deze gebruiken mensen over het algemeen alleen voor de zachte kazen. Het design van de kaasschaaf kan volgens veel gebruikers wat aantrekkelijker. Je moet de schaaf met de hand reinigen, wat veel mensen ook als een minpuntje beschouwen. Ook is het jammer dat het handvat wat kort en klein is. Daardoor is de schaaf minder geschikt als je grote handen hebt.
Voordelen
- Licht van gewicht;
- Met mes en snijdraad;
- Ook voor groente.
Nadelen
- Snijdraad is fragiel;
- Handvat wat kort;
- Niet vaatwasserbestendig.
Veelgestelde vragen over kaasschaaf
Kan een kaasschaaf in de vaatwasser?
Een kaasschaaf kan in de vaatwasmachine, maar dit moet wel expliciet vermeld worden bij de omschrijving van het product. Aluminium kaasschaven kun je het beste helemaal niet in de vaatwasser reinigen. Het materiaal kan verkleuren of zelfs kleine roestvlekjes krijgen. Deze kaasschaven maak je het beste schoon met lauwwarm water en zeep. Dat geldt ook voor de kaasschaven die niet vaatwasserbestendig zijn. Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van jouw kaasschaaf? Maak deze producten dan altijd met de hand schoon.
Hoe moet je een kaasschaaf schoonmaken?
Het lemmet van een kaasschaaf is heel dun en kan makkelijk vervormen door de hitte van de afwasmachine of het water uit de kraan. Reinigen met lauw water, milde zeep en een zachte borstel is het beste. Je hoeft een kaasschaaf ook niet na elk gebruik schoon te maken. Zeker niet als je later op de dag nog een paar plakken kaas wilt gaan snijden. Maak het lemmet schoon met keukenpapier. Dit draagt bij aan de levensduur van de schaaf.
Welke kaasschaaf voor oude en harde kaas?
Eet je graag oude kaas of kazen die van nature wat harder zijn? Dan is het verstandig om daar rekening mee te houden in je keuze. Een kaasschaaf voor harde kaas heeft een breed lemmet en vaak ook een kartelrand. Daardoor gaan de plakken oude kaas nog lekkerder smaken. Als vanzelfsprekend moet ook het handvat fijn in de hand liggen. Je moet soms wat kracht zetten om plakken harde kaas te snijden. Juist dan is het fijn dat de druk in je hand evenredig wordt verdeeld. Natuurlijk moet een kaasschaaf voor harde kaas ook scherp zijn.
Welke kaasschaaf voor jonge en zachte kaas?
Voor jonge en zachte kaas heb je een andere kaasschaaf nodig dan voor harde kaassoorten. Geschikte kaasschaven hebben een klein lemmet en bij voorkeur een snijdraad. Deze glijdt makkelijk door de zachte structuur van jonge of zachte kaas heen. Zo voorkom je dat de kaas gaat rollen of lelijke barsten maakt in de bovenzijde. Daardoor heb je zelfs kans dat de kaas gaat scheuren en dus sneller uitdroogt. Dat wil je liever voorkomen!
Kan een kaasschaaf bot worden?
Ja, het mes van een kaasschaaf kan bot worden. Dit gebeurt vrijwel alleen als je er regelmatig producten mee snijdt die te hard zijn of niet geschikt zijn om te bewerken met een kaasschaaf. Ook kun je de korst van de kaas beter niet verwijderen met de kaasschaaf. Gebruik hiervoor een scherp mesje om de messen van het lemmet te beschermen.
Is jouw kaasschaaf toch bot? Dan kun je het laten slijpen in een professionele winkel. Het slijpen van een kaasschaaf is namelijk een secuur werkje. Daarnaast heb je vaak zelf niet de juiste middelen om het mes van een botte kaasschaaf op de juiste manier te slijpen.
Kun je kaas ook schaven zonder kaasschaaf?
Er zijn heel veel verschillende theorieën over hoe je het mooiste plakje kaas creëert én hoe je een stuk kaas het beste kunt schaven. Wat uiteindelijk wil je zo veel mogelijk van deze lekkernij benutten. Je kunt kaas op 2 manieren schaven. Met de kaasschaaf of een mes.
De eerste manier is de traditionele. Met de kaasschaaf dus. Dit doe je altijd vanaf de bovenzijde en in geen geval vanaf de vlakke kant. Doe je dat wel, dat wordt de kaas steeds dunner en kan er ook makkelijk een kuil ontstaan. Resultaat is dat de kaas uit elkaar valt.
Kaas kun je ook schaven met een mes. Dat gaat het beste bij platte stukken kaas die over de hele lengte even breed is. Vervolgens leg je het stuk kaas plat op een houten plank.Eerst verwijder je de korst. 4 tot 5 centimeter is voldoende. Vervolgens kun je plakken snijden door het mes voorzichtig met je andere hand, van bovenaf, door de kaas heen te duwen.
Je kunt de plakken zo dik of zo dun maken als je wilt. Gebruik een scherp en groot mes. Het vergt wat oefening en geduld, maar kaas schaven zonder een kaasschaaf is mogelijk.
Conclusie: dit is de beste kaasschaaf voor halfharde kazen
Na het testen van al deze kaasschaven, heb ik zeker mijn favoriet gevonden. Ik heb gelet op de scherpte van het mes. Dit laat bij sommige producten nog wel eens te wensen over namelijk. Ook het design en de vorm van de plakken vind ik belangrijk. Evenals hoe comfortabel de kaasschaaf in de hand ligt. Mijn keuze scoort op al deze vlakken hoog. Eindelijk heb ik mijn ideale kaasschaaf voor halfharde kazen gevonden. De beste is:
Hoewel deze kaasschaaf van Boska wat duurder in aanschaf is, komt hij wel al zijn beloften na. De plakjes komen door de non-stick makkelijk los van het lemmet en het mes snijdt door de kartelrand moeiteloos door de wat hardere kazen. Daarnaast is de Boska Monaco+ gemaakt van roestvrij staal en kun je hem veilig reinigen in de vaatwasmachine.